Varmepumpe

varmepumpeVarmepumper – et ”omvendt køleskab”

Du undrer dig sikkert over overskriften – ”et omvendt køleskab”, når det nu er varmepumper du er kommet ind for at læse om. Forklaring følger, og så er du forhåbentlig meget klogere når artiklen er læst.

I modsætning til dit køleskab, som flytter energien ud af skabet, så fører en varmepumpe energi ind i dit hus. Reelt består varmepumpens primære opgave i at flytte den energi der er i jord eller udeluft, ind til opvarmningssystemet i dit hus. Det er altså det opvarmningssystem du har i huset, i form af radiatorer eller gulvvarme, eller reelt ved at den varme luft blæses ind i dit hus. Ganske enkelt, egentlig.

Teknisk set sker overførslen ved at det indbyggede kølemiddel på skift enten kondenserer eller fordamper.

Du bør få professionel hjælp til at vurdere, hvorvidt dit varmeanlæg, for eksempel dine radiatorer er dimensionerede, så de kan klare opgaven, eller du har behov for supplerende varmekilder. Du skal jo så være opmærksom på, at så kan økonomien tænkes at ryge sig en tur. Typisk vil en fagmand altid nævne at gulvvarme er det optimale, når du skal installere en varmepumpe i huset. Både for udnyttelsen af energien, men også rent økonomisk. Det kan jo ikke nytte, at din elregning lige pludselig løber løbsk. Som en tommelfingerregel, hvis man kan kalde det for det, er, at dine radiatorer skal være ret store med store overflader, for at kunne klare jobbet. Men, lad fagmanden vurdere dette.

Der findes 3 forskellige typer varmepumper. Uden at gå ind i en alt for teknisk beskrivelse, så kan de alle stort set lave det samme, Hvad du skal være er så op til dig og installatøren. De kan nemlig alle, som udgangspunkt, levere varmt brugsvand. Man kan så ”levere til lager”, om man så må sige, nemlig til en såkaldt ”buffertank”, der opsamler det varme brugsvand. Det gør så at mængden af el der skal indkøbes, for at supplere varmepumpen, bliver markant mindre, og det er klart med til at styrke din økonomi i at installere en varmepumpe. Klar, ja endog en meget klar forbedring af driftsøkonomien i varmepumpen.

I de situationer, hvor systemet ikke slår, til, så er der indbygget en elpatron, som slår til, og således supplere med det, som din varmepumpe ikke formår at levere. Du vil opleve, en stigning i dit elforbrug på disse udvalgte tidspunkter. Sker det konstant, er der behov for at dit varmepumpesystem kigges efter i sømmene.

Det er dog således, at der kan være situationer, hvor du bruger markant mere brugsvand end normalt, og i de i forvejen dyre vintermåneder, vil forbruget under alle omstændigheder stige som følge af den konstante kulde.

Størrelsen på din varmepumpe afgøres i særdeleshed af størrelsen på dit hus, på at antallet af beboere, hvor tæt dit hus er, hvor energivenligt det er, og så videre. Det er vigtigt at du vælger rigtigt fra start af, og finder en størrelse på varmepumpen som er passende til behovet. Tag en fagmand med på råd. Find en dygtig installatør og tag vedkommende med på råd. Det betaler sig altid i sidste ende.

Hvorvidt du skal vælge varmepumper, pillefyr, olie- eller gasfyr, skal altid vurderes i den konkrete sag, men oftest vil du finde, at netop varmepumper hører til de meste effektive.